Кулеба НЕ ПРОТИ Сійрято

22 Квітня 2021 без коментарів
Стаття міжнародного редактора угорського телеканалу ATV І.Епер’єші для онлайн сторінки телеканалу «atv.hu/belfold» під назвою «Міністр закордонних справ України: У мене дуже добрі стосунки з Міністром закордонних справ Петером Сійярто» про відповідь Міністра закордонних справ України Д.Кулеби на запитання угорської журналістки щодо відносин між Україною та Угорщиною під час онлайн брифінгу Міністра 20.04.2021р.
Відповідаючи на запитання журналістки, Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив:
«Ми хочемо, щоб угорці, які проживають в Україні, мали змогу зберегти свої традиції та ідентичність, але водночас знали державну мову як громадяни України.
Україна не потребує і не хоче жодних проблем із західними сусідами.
Вони наші друзі, у нас спільна історія. Я переконаний, що у нас із ними спільне європейське та євроатлантичне майбутнє. У нас можуть бути розбіжності в думках, але ми завжди повинні мати можливість відкрито говорити і знаходити спільний знаменник.
Угорська громада, яка живе в Україні, є для нас так само цінною, як і українська громада, яка живе в Угорщині.
Немає нічого, що мало б призвести до протиріч між нами. Можливо, між Києвом та Будапештом існують розбіжності в тому, як ми бачимо можливості краще забезпечити освітні права угорської меншини в Україні, але я також хотів би додати, що ми також хочемо, щоб угорці, які проживають в Україні, мали змогу зберегти свої традиції, зберегти свою ідентичність. Ми хочемо бачити людей, які живуть у нашому суспільстві, процвітаючими, угорці могли залишатися і залишалися тут.
Однак, як громадяни України, які є частиною нашого суспільства, вони повинні знати державну мову, щоб бути добре інтегрованими в суспільство.
Я наважуся стверджувати, що у мене надзвичайно добрі стосунки з Міністром закордонних справ Петером Сійярто, між нами існує пряме і відкрите спілкування. Ми обидва політики і знаємо, як захищати національні інтереси наших країн. Ми концентруємося на тому, щоб знайти вихід із теперішньої напруженості таким чином, щоб ніхто з нас не був змушений переступити червоні лінії.
Я ніколи не загострював риторики щодо угорського уряду. Я впевнений, що емоційна складова повинна бути усунута з нашого діалогу».